Послушното куче е радост за всеки стопанин. Ние работим за изграждането на здрава връзка между Вас и Вашия любимец.

Научете повече за ...
КУРС ОБЩО ПОСЛУШАНИЕ

Общият курс по послушание представлява основа за изграждане на навици, дисциплиниращи животното и позволяващи лесно да се управлява поведението му. Кученцето привиква към послушание и водимост. Курса по общо послушание е еднакъв за всички породи кучета и включва два последователни, взаимно застъпващи се етапа: начално възпитание и основен курс на обучение.

НАЧАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ
Този етап започва след 45-ия ден (денят на отделянето от майката) и продължава до края на третия месец. Ясно е, че преди кученцето да има изграден имунитет, не може да посещавате училището, но може да се занимавате с любимеца си вкъщи. Ето защо ние предлагаме предучилищна консултация за стопаните на кучета, които все още не излизат навън. Консултацията е с продължителност 90 минути и в нея е включен теста на кучето, който се прави преди започване на практичните занятия.

Всяко ниво включва:

 1. Хигиена в дома на кучето бебе;
 2. Режим на хранене на кучето;
 3. Място на кучето за спане, хранене, тоалетна;
 4. Разхождане на кучето (кога, къде);
 5. Похвала (гласова, чрез езика на тялото и храна);
 6. Забрана (видове);
 7. Игра с кучето;
 8. Приучване на кучето да стои само;
 9. Приучване на кучето да стои на мястото си;
 10. Приучване на кучето на хигиенни навици;
 11. Приучване на кучето да търпи каишка;
 12. Общуване на кучето с хора, кучета и други животни.

Често новият собственик си мисли, че кученцето е още малко и на тази възраст няма на какво да се научи, но именно началното възпитание е ключов фактор при изграждането на правилни взаимоотношения между кучето и стопанина.

На тази възраст най-често използваната форма на обучение е чрез игра, чрез привикване и чрез импринтинг (механизъм, благодарение на който впечатления и образи, възприети в определен критичен или ранен период на развитие, остават трайно фиксирани в паметта; последствията от него често са необратими). Най-често използваният метод на обучение е вкусово-поощрителният и подражателният. Повече информация за това, което можете да правите с Вашето кученце в периода на начално възпитание, можете да намерите в секцията "Често задавани въпроси" на сайта.

ОСНОВЕН КУРС НА ОБУЧЕНИЕ
За да започнете тренировки с кучето, трябва да го извеждате навън. Това става 2 седмици след последната (трета) ваксинация на Вашето кученце. Съветваме Ви да адаптирате кученцето си към външната среда поне 1 седмица и чак тогава да започнете курс. Нека треньорът да не бъде първото нещо, с което кученцето ще се сблъска, излизайки навън. Можете да започнете веднага щом кученцето има имунитет (4- 5 месеца), както и след 12 месечна възраст, но колкото по-късно започнете да се занимавате, толкова повече време ще Ви е нужно да затвърдите наученото. Много по-добре е стопанинът и кучето да започнат да изграждат връзката помежду си, преди да са си създали нежелани навици, отколкото след това тези навици да се коригират.

Продължителността на курса зависи от това дали ще посещавате занятия един или два пъти седмично. Най- бързия вариант е за 12 седмици, а най- бавния за 24. Курсът е разделен на нива (клас А, В, С и D) и преди практичните занятия има лекция (само за стопаните), Всяко ниво включва 3 тренировки с кучето и стопанина и практичен изпит. При взимане на изпит за клас C, обучението продължава в голямата група (Клас D). Там кучето попада в градска среда и в среда с много други кучета и техните стопани, които провокират всяко куче и то трябва да работи в среда близка до реалната. За завършване успешно на общия курс на обучение, кучето и стопанина трябва да вземе финалния изпит „ПОСЛУШАНИЕ-ВН“, а за да бъде допуснат до изпита трябва да направи общо 25 урока: 1 лекция само за стопаните, клас А (3 тренировки + изпит), клас В (3 тренировки + изпит), клас С (3 тренировки + изпит), тренировка за игра с играчка и 11 тренировки в голямата група (от тези 11 тренировки не повече от 3 отсъствия).

За да започне обучение всяко куче и неговият стопанин се записва за консултация (групова или индивидуална). Консултацията е важна, за да се изключи поведенчески проблем при кучето, изискващ строго индивидуално обучение. Ако клиента желае да премине трите класа (А, В и С ) индивидуално, предлагаме VIP курс, който позволява клиента сам да избира кога да бъде всяка следваща негова тренировка.

КУРСА ПО ОБЩО ПОСЛУШАНИЕ ВКЛЮЧВА:
ЛЕКЦИЯ ЗА СТОПАНИТЕ
НАЧАЛНИ ТРЕНИРОВКИ (Клас А, В и С)


КЛАС А (НАЧИНАЕЩ/ BEGINNER):
Награждаване и мотивиране на кучето, забрани, следване на собственика, извикване на кучето и подхвърляне на храна на земята.

ИЗПИТ КЛАС АКЛАС В (СРЕДНО НАПРЕДНАЛ/ INTERMEDIATE):
Водене на кучето на команда „Ред“, промяна на темпо и посока.

ИЗПИТ КЛАС ВКЛАС С (НАПРЕДНАЛ/ ADVANCED):
Чакане на място без стопанина в седнала и легнала позиция.
ИЗПИТ КЛАС СИГРА С ИГРАЧКА/PLAY WITH TOY
Възбуждане на ловен инстинкт, хващане и държане на плячката.ТРЕНИРОВКИ ЗА НАПРЕДНАЛИ (Клас D)

КЛАС D (ТРЕНИРОВКА В ГОЛЯМА ГРУПА И ГРАДСКА СРЕДА/ BIG GROUP AND STREET)

Работа на кучето в среда с други кучета и техните водачи. Поведение на кучето в градска среда, на закрито, пресичане на улици и чакане пред магазин.

ИЗПИТ „ПОСЛУШАНИЕ ВН“

Голямата група е много важна за всеки наш ученик, за да покажем на кучето как да се държи в среда близка до реалната. В нея кучетата и стопаните им се разминават в близост един до друг и се учат се на контрол в присъствието на други кучета и хора.

След влизането в голямата група всеки ученик бива записан във всички предварително обявени групови тренировки, за което се уведомява чрез SMS. Стопанинът на кучето трябва да избере удобните за него групи и да се отпише от другите, използвайки номера на бележника си. Тренировките се провеждат и в делничните, и в почивните дни, време, удобно за повечето клиенти, съобразено с метеорологичната обстановка. През лятото избягваме големите горещини и тренировките се провеждат рано сутрин (от 8, 9 и 10 часа.) или късно вечер (от 18, 19 и 20 ч.). През зимата денят е по-кратък и се съобразяваме с последния светъл час (от 16 до 17 ч.), когато се провежда най-късната тренировка за деня. Училището разполага и с осветен терен в кв.Враждебна и на Южен парк 2, където се работи до 22:00 часа.


КУРС ЗА ИГРА С ИГРАЧКА И РАБОТА С НОСА НА КУЧЕТО

Този курс развива ловния инстинкт на кучето, умението му да хваща, задържа и донася плячката. На тези тренировки ние учим и стопанина как правилно да развие този инстинкт и как да запонае кучето с различните играчки и предмети за носене. Последователните етапи в играта с играчка са изключително важни за постигане на висок резултат в обучението. Тренировките се провеждат във фиксиран ден и час от семицата и на тях могат да присъстват кучета и стопани на различни нива. Играта с играчка е чудесен начин да изморим кучето и да го накараме да направи всичко за нас, за да получи любимата награда за него-играчката.

ХЕНДЛИНГ КУРС НА ОБУЧЕНИЕ

Хендлинг курса е необходим за кучета, които предстои да се явят на екстериорни изложби (изложби за красота). Курса няма нива и включва: Рингово поведение на кучето, привеждане на кучето в стойка (спрямо породните изисквания), привикване на животното да позволява близък оглед от различни хора.

Курса е важен както за кучето така и за неговия стопанин, който се учи как сам да представи любимеца си на екстериорна изложба.

АДЖИЛИТИ КУРС НА ОБУЧЕНИЕ

Аджилити курса е забавление както за кучето, така и за неговия стопанин. Аджилити е сравнително нов за България спорт, в който участва активно като кучето така и неговия водач. В курса по аджилити се придържаме стриктно към международния правилник по аджилити и всеки желаещ да спорува трябва да бъде предварително запознат с него. Аджилити курсовете са разделени на 3 класа.

 1. КЛАС А (НАЧИНАЕЩИ/ BEGINNER);
 2. КЛАС В (СРЕДНО НАПРЕДНАЛИ/ INTERMEDIATE);
 3. КЛАС С (НАПРЕДНАЛ/ ADVANCED).

В първото ниво кучето и неговия водач се запознават с всяко едно препятствие и с правилата, по които трябва да се премине през него. Във второто ниво (клас В) започва реденето на леки трасета от няколко препятствия, през които кучето трябва да премине водено от своя водач. Във всяко по-горно ниво трасетата стават все по сложни и включват все повече разнообразни препятствия. Аджилити спорта е интензивно забавление за кучета и водачи, а удоволствието с което четириногите ни приятели преминават през препятствията ни кара да не спираме да споруваме заедно. Заслужава си да опитате!

Научете повече за ...
СПЕЦИАЛЕН КУРС НА ОБУЧЕНИЕ (ЛИЧНА ЗАЩИТА И ОХРАНА)

Към специалния курс на обучение можете да преминете след успешно полагане на изпита „ПОСЛУШНОСТ-ВН”, на който всяко куче и неговият стопанин се явяват след общия курс на обучение. Освен това кучето трябва да премине първоначалния тест за характер, който се прави от фигурант. Ако то има необходимите качества и проявява ловен инстинкт, можете да се запишете в специалния курс по лична защита и охрана. Всички тренировки са индивидуални, само в присъствието на стопанина и фигуранта на кучето.

Целта на курса е да се развие ловният инстинкт на кучето и у него да се провокира отбранителна реакция. Според начина на работа тя се отключва само в ситуации, свързани със заплаха на стопанина или неговото имущество, или е насочена строго към защитния ръкав (костюм) на фигуранта (при спортна дресура – IPO, Schutzhund, KMPV, French ring sport).

Ползата за водача е двойна – той се научава да разпознава признаците и механизма на проявяване на агресия и да я контролира. Заниманията развиват психиката на кучето, както и физическата му форма. Те разтоварват отрицателната енергия и носят на стопанина радост от добре свършената работа.

Курсът включва 3 нива:

 1. КЛАС А (НАЧИНАЕЩИ/ BEGINNER);
 2. КЛАС В (СРЕДНО НАПРЕДНАЛИ/ INTERMEDIATE);
 3. КЛАС С (НАПРЕДНАЛ/ ADVANCED).